תחום המודעות העצמית ובעקבותיו תחום הטיפול הנפשי התרחבו מאד בעשרים השנה האחרונות.
זוהי התפתחות חשובה היות וישנו כיום עושר וגיוון עצום של שיטות וגישות כך שכל אחד יכול לבחור את הטיפול המתאים ביותר לצרכים שלו.
יחד עם זאת המגוון העצום של אפשרויות הטיפול עשוי לבלבל ולכן רציתי להציג כאן חלוקה לשני ענפים מרכזיים בפסיכותרפיה, חלוקה שאולי תוכל לעזור לנו למקד את עצמנו בסוג הטיפול שמתאים לנו.
שני הענפים המרכזיים של הטיפול אותם אציג כאן הם טיפולים ממוקדי סימפטום לעומת טיפולים ממוקדי חוויית העצמי בעולם.
מהו טיפול ממוקד סימפטום?
על פי רוב אנו פונים לטיפול נפשי בעקבות מועקה מסויימת – חרדה, הפרעות שינה, קושי בפרידה ואובדן, התקפי זעם, קושי ביחסים, התמכרות, תחושת דכאון, תקיעות ועוד.
הגישה של הטיפול ממוקד הסימפטום היא להציע טיפול קצר ויעיל ששם במרכז העבודה את הסרת הסימפטום שאיתו האדם פנה לטיפול, בזמן המהיר ביותר.
באם המטרה שלנו בפנייה לטיפול היא להסיר את הסימפטום המטריד הרי שטיפול ממוקד סימפטום הוא הפתרון המהיר, היעיל והזול ביותר שמומלץ.
טיפולים ממוקדי סימפטום יכולים להיות טיפולים תרופתיים, טיפולי Cbt, היפנוזה, ביופידבק, Nlp ועוד.
מהי הגישה הממוקדת בחווית העצמי ?
לעומת הגישה ממוקדת הסימפטום, גישה זו רואה בסימפטום כ״שליח״ שמספר לנו על פצע ברובד פנימי יותר של חווית העצמיות שלנו.
כשאנחנו מדברים על חווית העצמי אנחנו למעשה מתכוונים לכל מה שקשור בתחושת הערך העצמי שלנו, המימוש העצמי שלנו, תחושת בדידות, תחושת הזהות, האותנטיות, היצירתיות, השייכות והחיות שלנו, ובכל המרחב הפנימי של המשמעות שלנו בעולם ומשמעות העולם עבורנו.
המסע הטיפולי אל עבר חווית העצמי בשונה מהטיפול הממוקד בסימפטום הוא מסע סבוך יותר, ממושך יותר שהולך אל עבר הלא מודע שלנו והכמיהות והצרכים העמוקים ביותר שאולי הדחקנו.
ההנחה של גישה זו היא שחסימה של תחושת העצמיות שלנו יוצרת פעמים רבות סימפטומים של מצוקה כמו דכאון, חרדות, התקפי זעם ועוד.
הגישה הממוקדת בחווית העצמי לכן רואה בסימפטומים הללו קריאת כיוון להקשבה אל העולם הפנימי ביותר שלנו, ששם פעמים רבות שוכן שורש המצוקה שלנו.
טיפולים ממוקדי חוויית העצמי יכולים להיות הפסיכואנליזה, פסיכולוגית העצמי, הפסיכותרפיה הקיומית, הלוגו תרפיה, הפסיכותרפיה הדינמית ועוד.
חשוב לומר שאין גישה ׳נכונה׳ או ׳לא נכונה׳ אלא כל דרך טיפולית כאמור צריכה להתאים לאדם שבוחר בה.
יחד עם זאת אני מקווה שההבחנה בין משפחת הטיפולים ממוקדות הסימפטום למשפחת הטיפולים ממוקדות חוויית העצמי יעזרו לבחור את הטיפול המתאים ביותר עבורכם.