קליניקה אונליין

טיפול באמצעות מפגשי וידאו

על חשיבה חיוביות, מחשבות שליליות ופסיכותרפיה

חשיבה שלילית או ׳פסימיות׳ היא דפוס חשיבה שהורגלנו אליו לרוב מגיל צעיר שחוזה את התוצאה הקשה והלא רצוייה ביותר בכל סיטואציה נתונה.

רבים מאיתנו נוטים להניח בטעות שחשיבה שלילית ופסימית על סיטואציה היא חשיבה ׳ריאלית׳ ו׳מפוכחת׳ בשעה שחשיבה חיובית היא תלושה ומנותקת מהמציאות.

חשוב להבין שכדי שיהיה לנו אמון במחשבות ובתחושות שלנו כך שנוכל לפעול על פיהם בבטחון אנחנו צריכים לדעת שהמחשבות הללו – נעימות יותר או פחות – מחוברות ומבוססות על עובדות המציאות.

במובן זה חשוב להבין שכשם שמחשבה ׳חיובית׳ עשויה להיות תלושה מהמציאות כך גם מחשבה שלילית יכולה להכיל חרדות ותסריטים שאינם תואמים למציאות כפי שהיא.

אז מהי בעצם חשיבה שלילית?
חשיבה שלילית או ׳פסימיות׳ היא דפוס חשיבה שהורגלנו אליו לרוב מגיל צעיר שחוזה את התוצאה הקשה והלא רצוייה ביותר בכל סיטואציה נתונה.
חשוב להבין שהצורך לפתח חשיבה שלילית הוא חלק מההגנה שלנו על עצמנו כדי שלא נתאכזב ונתבדה בתקוות שלנו לגבי הסיטואציה.
החשיבה השלילית או הפסימית גם גורמת לנו להכליל סיטואציה שלילית שנתקלנו בה על עוד סיטואציות רבות אחרות, בלי בסיס אמיתי להכללה הזו.
כך למשל אשה שנבגדה על ידי בן זוגה תכליל של״בסופו של דבר, כל הגברים בוגדים״. בהכללה הזו למעשה אותה אשה מגנה על עצמה מפני האפשרות שבה שוב היא תעמוד בשברון לב מתוך אמון בבן זוג בעתיד.

אז אם החשיבה הפסימית השלילית מגנה עלינו מכאבי לב למה להמנע ממנה?
כמו דברים אחרים בחיים, הבעיה מתחילה עם המחירים הלא מודעים שאנחנו משלמים עבור החשיבה השלילית לצד התגמולים שהיא מספקת.
אחד המחירים שלך מחשבה שלילית היא מה שמכונה ״נבואה שמגשימה את עצמה״
מרגע שאנחנו מספקים לעצמנו תחזית שלילית לגבי מצב העניינים הרי שנתחיל להתנהג על פי הציפיה הזו וניצור בעצמנו את האקלים המתאים להווצרות של הסיטואציה הזו.
כך למשל בדוגמא שבה מישהי תאמץ את ההכללה ״כך הגברים בסוף בוגדים״ הרי שמלכתחילה אישה זו לא תיצור אמון ולא תטפח אמון במערכת היחסים שתיצור, וכך ברוריה של חוסר אמון סביר הרבה יותר שתתפתח בגידה וחוסר נאמנות.

מחיר נוסף שאנחנו משלמים על חשיבה שלילית היא הפסיביות וההמנעות שהיא מעודדת.
כאשר אנחנו חוזים אופק קודר ועגום הרי שאין לנו באמת תמריץ רגשי או מנטלי כדי לפעול ולשפר את הסיטואציה שאנחנו נתונים בתוכה.
אם ממילא התוצאה הולכת להיות שלילית למה ליזום ולפעול מלכתחילה?

חשיבה שלילית גם מדכאת את החיות הבסיסית הטבעית שבנו ומורידה את האנרגיה והעוצמה והערך העצמי של מי שאנחנו.

אז מהי בעצם חשיבה חיובית ואיך מטפחים אותה?
חשוב להדגיש שחשיבה חיובית אותנטית אינה תמיד חשיבה נעימה, שמחה ונוטפת דבש.

החיים הם מורכבים, מלאי אתגרים ורוויים בכאב, אכזבות, פחדים ותחושות מצוקה לעיתים.

יחד עם זאת, החשיבה החיובית מעודדת אותנו לחבק ולקבל כל רגש שעולה בנו כחלק מקבלת המכלול של מורכבות החיים והקיום החד פעמי שלנו בתוכו.

במצב של חשיבה חיובית אנחנו נקבל את כל פלטת הצבעים שהחיים מציבים בפנינו – מהשחור הקודר ועד האדום הבוהק.
אנחנו נקבל בדרך המחשבה החיובית שלחיים אין שום דבר ״אישי״ נגדנו ושכל אדם במהלך חייו עובר דרך תהומות ופסגות כחלק ממהלך החיים האלו.
קבלה אמיתית כזו של החיים כפי שהם תאפשר לנו להיות אופטימיים באמת. האופטימיות לא תנבע אז מתקוות שווא שהכל בסדר אלא מהאמונה שלנו בעצמנו שכל מה שיופיע בחיינו יקבל את מקומו וילמד אותנו עוד שעור על החיים האלו ומה שהם מספרים לנו על טבעם וטבענו.
שמחת הלמידה הזו וקבלת החיים כפי שהם בדיוק – בטוב וברע – הם הבסיס לחשיבה חיובית אמיתית.

הפסיכותרפיה הקיומית היא מקום שבו אנחנו לומדים יחד להפרד מההרגל שלנו לחשיבה שלילית ופסימית ולתרגל באופן מתמיד חשיבה חיובית על מאורעות חיינו – לא משנה לאן יקחו אותנו.
כפי שלימדו אותנו הפילוסופים היוונים הסטואים – על מאורעות חיינו בסופו של דבר שליטתנו מאד מוגבלת אך על האופן בו נתפוס את מה שקורה לנו השליטה שלנו גבוהה הרבה יותר.

 

צרו קשר

לפרטים נוספים לגבי התהליך הטיפולי מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אליכם בהקדם האפשרי

מאמרים נוספים...

דילוג לתוכן