קליניקה אונליין

טיפול באמצעות מפגשי וידאו

טיפול נפשי לחיים בהווה: מדאגות עתיד וחרטות עבר לנוכחות אותנטית

אם היינו בוחנים לרגע את הקשב שלנו היינו מגלים שכמות ניכרת ממנו אינה נמצאת ברגע הזה.

רבות מהמחשבות שלנו והקשב התודעתי שלנו מופנים או לעבר – לארועים תחושות או רגשות – או לעתיד – לדאגות, ציפיות או פשוט פנטזיות.

לפעמים הקשב שלנו לא נודד לזמן אחר אלא לאידאל של ״איך החיים אמורים היו להיות״.

אז למה כל כך קשה לנו לחיות בזמן הווה, בכאן ועכשיו?

מדוע הפיתוי גדול כל כך לנטוש את הזמן היחיד הממשי שבאמת שייך לנו – ההווה?

נראה שבגלל ש״המציאות אינה עובדת אצלנו״ החיים היום יומיים שלנו רוויים ברגשות ׳בוערים׳ כמו אכזבות, תסכול, קנאה, פחד, כאב, אשמה ואפילו בושה.

המציאות של הרגע הקיים במצבים הללו דומה במובן מסויים להליכה על גחלים בוערים.

ברגעים השורפים הללו, פעמים רבות בלי לשים לב אפילו – העבר והעתיד הופכים למעיין מקלט מנחם מהסבל של הבעירה הנוכחת בכאן ובעכשיו.

כמו מסך קולנוע אנחנו מקרינים על העבר והעתיד את המציאות שהיינו רוצים לחוות וכך נמנעים מהבעירה של הרגש הקיים כרגע.

לפעמים החזרה אל העבר או ההקרנה אל העתיד נובעים משחזור שוב ושוב של רגע טראומטי שהתרחש ותפס אותנו לא מוכנים.

המטרה אז של החזרה אל רגעי הטראומה שוב ושוב היא להקנות לנו תחושה של שליטה במה שבמקור היה מחוץ לשליטתנו.

אז למה בכל זאת חשוב להשאר נוכחים בזמן הווה?

הסטת הקשב שלנו מהכאן והעכשיו למעשה מחלישה אותנו ותולשת אותנו מהעוגן החזק ביותר שלנו, ואולי היחיד שלנו בעולם הזה – הגוף שלנו.

הגוף קיים אך ורק בזמן הווה וכל ניתוק שלנו מהרגע מנתק אותנו גם מחוויית הגוף
והחיות שבו.

זו הסיבה שטכניקות כמו מדיטציה, יוגה ומיינדפולנס מתרכזות בגוף ובנשימה על מנת לאמן את התודעה לחזור לכאן ולעכשיו דרך הגופניות.

דרך נוספת לאמן את עצמנו לחזור חזרה אל רגע הווה היא לשאול את עצמנו את השאלה הפשוטה – ״מה אני לא מסכים להרגיש עכשיו״?

השאלה הזו למעשה מעמתת אותנו עם הסיבה שבגללה לרוב אנחנו נודדים ונמנעים מהרגע הקיים.

כך למשל אנחנו יכולים לזהות שאנו לא מסכימים להרגיש כרגע פחד ממצב כלכלי מסויים, כאב לא מעובד מפרידה קשה או בגידה, או בושה באספקט מסויים שבנו.

מרגע שזיהינו את קצה החוט הרגשי שממנו אנחנו נמנעים אנו יכולים להתחיל לחקור את הרגש הזה ולתת לעצמנו לחוות ולעבור דרכו.

נגלה אז שרגשות, ובעיקר הרגשות הבוערים, משקפים לנו שעורים משמעותיים על מציאות חיינו, גם אם קשה לנו להתבונן במציאות הזו ופיסת האמת שהיא חושפת.

ככל שנאמן את עצמנו דווקא לגעת ברגשות הבוערים שבנו במקום לחמוק לעבר, לעתיד או ל״אידאל ההווה״ כך תהפוך הנטייה הזו להרגל שישאיר אותנו קשובים למציאות חיינו וטבענו הפנימי, בדיוק כפי שהם.

קשה לחיות בהווה כי רוב הזמן המודעות שלנו נמצאת בעבר או בעתיד. אנחנו עסוקים בחרטות על מה שעשינו או לא עשינו בעבר או בדאגות לגבי מה שיקרה בעתיד. החרדה גורמת לנו להיות עסוקים בניסיון לשלוט ולתכנן כל מצב עתידי. הכאב מהעבר גורם לנו להישאר תקועים בהגיגים ובניתוחים של מה שהיה. המנגנונים ההגנתיים שלנו מרחיקים אותנו מההווה כי בהווה אנחנו צריכים להתמודד עם המציאות כפי שהיא ללא הגנות. זוהי חוויה שיכולה להיות מאיימת במיוחד כאשר יש לנו פצעים לא מרופאים.
נוכחות בהווה היא תנאי הכרחי לאותנטיות. כאשר אנחנו חיים בהווה אנחנו מחוברים לחוויה הישירה שלנו לרגשות שלנו לצרכים שלנו ולתחושות הגוף שלנו. זהו המקום שבו אנחנו יכולים להכיר את עצמנו באמת. כאשר אנחנו חיים בעבר או בעתיד אנחנו מנותקים מהעצמי האמיתי ופועלים מתוך תבניות אוטומטיות או מתוך דמיונות ופחדים. האותנטיות דורשת נוכחות כי רק בהווה אנחנו יכולים לבחור מי אנחנו רוצים להיות ואיך אנחנו רוצים להגיב. ההווה הוא המקום של החירות האמיתית שלנו.
פסיכותרפיה קיומית מזמינה את המטופל להיות נוכח בחוויה שלו בכל רגע. המפגש הטיפולי עצמו הוא תרגול של נוכחות שבו המטפל והמטופל נוכחים זה לזה בצורה מלאה. המטפל מסייע למטופל לזהות את הדפוסים שמרחיקים אותו מההווה כמו דאגות כרוניות או הגיגים אובססיביים. הטיפול עוזר לעבד פצעים מהעבר כך שהם לא ימשיכו למשוך את התודעה לאחור. הוא גם עוזר להפחית חרדות לגבי העתיד דרך קבלה של חוסר הוודאות שבחיים. המטופל לומד טכניקות של מיינדפולנס והקשבה לגוף שמסייעות לו להישאר מעוגן בהווה.
חיים בהווה מביאים איכות חיים גבוהה משמעותית. כאשר אנחנו נוכחים בהווה אנחנו חווים את החיים בעוצמה רבה יותר ומסוגלים להנות מהרגעים הפשוטים. אנחנו יותר מחוברים לעצמנו וליכולת שלנו לבחור ולהשפיע. החרדה והדיכאון מתמתנים כי הם תלויים בחשיבה על עבר ועתיד. היחסים שלנו משתפרים כי אנחנו יכולים להיות באמת נוכחים עם האנשים הקרובים לנו. אנחנו מפתחים יכולת גדולה יותר להתמודד עם אתגרים כי אנחנו מגיבים למציאות בפועל ולא לפחדים ולדמיונות. החיים הופכים למלאים ומשמעותיים יותר.

שמי אסף לב, אני פסיכותרפיסט מוסמך – בוגר תואר שני, ולמעלה מעשרים שנה שאני מלווה מטופלים – בקליניקה הפרטית ובשרות הציבורי – לצלוח ולצמוח מחדש דרך משברי חיים ודרך.

החל מהשנים האחרונות הטיפולים מתקיימים און ליין באמצעות שיחות וידאו.

לכל שאלה או בקשה לגבי התהליך הטיפולי אתם מוזמנים ליצור עימי קשר בוואטסאפ או להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר בתחתית עמוד זה ואחזור אליכם בהקדם האפשרי.

צרו קשר

לפרטים נוספים ולשיחת הכרות, מוזמנים ליצור קשר בווטסאפ.

*תוכן השיחה נשמר בסודיות מלאה ומוגן תחת חיסיון מטפל-מטופל.

הרשמה לניוזלטר

רוצים לקבל ממני מייל בכל פעם שעולה מאמר לבלוג?
הצטרפו לניוזלטר שלי והישארו מעודכנים.

דילוג לתוכן