קליניקה אונליין

טיפול באמצעות מפגשי וידאו

מאבקי חיים – בין עמדת החייל ועמדת הגנרל

"המאבק על אופק פתוח ומיטיב עבורנו הוא לעיתים הכרח המציאות היות ופעמים רבות אופק כזה אינו ניתן לנו באופן טבעי בנסיבות החיים שלנו."
 
מאת: אסף לב
 
לעיתים, באמצע החיים, אנחנו מוצאים את עצמנו במאבק שמרגיש לנו קיומי.
 
זה יכול להיות מאבק כלכלי או בריאותי כדוגמת המאבק שרבים מאיתנו חווים כעת בעקבות מגיפת הקורונה.
 
זה יכול להיות מאבק חברתי וקונפליקט עם אנשים שלא חולקים עימנו ערכים משותפים ואינטרסים זהים.
 
זה יכול להיות גם מאבק נפשי אל מול תחושות קשות או הרגלים מנטליים שמעיקים ומאיימים על תחושת הרווחה הנפשית שלנו.
 
אני מבקש להאיר בכתבה זו שתי עמדות שונות להתנהל מתוכם עם מאבקים אלו.
 
העמדה האחת היא העמדה המוחלשת יותר בעיני – אקרא לה ׳עמדת החייל׳.
 
העמדה השניה היא עמדה נוכחת ומועצמת יותר – נקרא לה ׳עמדת הגנרל׳.
 
להיות ב'עמדת החייל' פרושו לעמוד מול המאבק כמי שממלא הוראות של ״מי שיודע״ , כמי שמכבה שריפות ועסוק בהשרדות ובקרבות הבלימה היום יומיים מבלי לסמן אופק לחתור אליו.
 
לעומת זאת, עמדת הגנרל היא עמדה אסטרטגית שמסתכלת על תמונת המאבק הרחבה, מנתחת את האינטרסים של הצדדים השונים למאבק ופועלת לחתור לתמונת נצחון שמסמנת את הדרך.
 
כך למשל עמדת החייל במאבק כלכלי תוביל אותנו לשבור את הראש איך נמנעים מהטלפון הלא נעים מהבנק ומתגלגלים עם המינוס לחודש הבא.
 
עמדת הגנרל לעומת זאת תבקש להבין לעומק איך הגענו למצב בו אנחנו במינוס קבוע, מהם הצעדים הדרושים כדי לצאת מהמצב הזה ואילו פעולות יש לנקוט כדי למנוע מצב כזה בעתיד ולהרחיב את עתודות האשראי שלנו.
 
אלו הן שתי עמדות שונות.
 
עמדת החייל משאירה אותנו על קצות האצבעות, משאירה אותנו עם תחושת מועקה תמידית ובעיקר נוטעת בנו תחושת קרבנות נוכח הנסיבות ולכן פוגעת קשות בערך העצמי שלנו.
 
'עמדת הגנרל' לעומת זאת מאמינה ביכולת שלנו לעצב את גורלנו אל מול נתוני החיים וחותרת לחופש ובחירה בהיותנו ׳הקברניטים של ספינת חיינו׳.
 
כדי באמת לשנות את המיינד סט מעמדת החייל לעמדת הגנרל נדרש מאיתנו קודם כל להכיר בכך שנקודת המוצא שלנו היא 'עמדת החייל'.
 
בנקודה זו חשוב לא לשפוט את עצמנו על כך אלא להבין שעד היום זו היתה העמדה הטובה ביותר שהיה בכוחנו לגייס על מנת להתמודד עם מאבקי חיינו.
 
פעמים רבות אני רואה ש'עמדת החייל' היא תולדה של סביבה משפחתית שלא עודדה להתעמת עם החיים, לקחת סיכונים ולנקוט עמדה פרו אקטיבית אל מול נסיבות החיים.
 
להיפך, פעמים רבות עמדת החייל היא תולדה של מסרים שמקטינים את האמונה בעצמנו ולכן מקטינים את האמונה שלנו ליזום ולחתור לתמונת נצחון נוכח המצב.
 
תמונת הנצחון היא חשובה כיוון שהיא זו שנוטעת בנו את המוטיבציה להמשיך להלחם גם כאשר המחסומים והקשיים עומדים מולנו.
 
זו תמונה שמציבה בפנינו את האופק שבתוכו אנו יכולים לבטא את עצמנו באופן מלא בעולם.
 
המאבק על אופק פתוח ומיטיב עבורנו הוא לעיתים הכרח המציאות היות ופעמים רבות אופק כזה אינו ניתן לנו באופן טבעי בנסיבות החיים שלנו.

צרו קשר

לפרטים נוספים לגבי התהליך הטיפולי מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אליכם בהקדם האפשרי

מאמרים נוספים...

דילוג לתוכן