"כשם שלא נעלה על דעתנו מנתח לב שיבצע פעולות כירורגיות בהתבסס על תחושות בטן ואמונה ולא על פי מסך ההדמיה הממוחשב שמול עיניו, כך עלינו להזהר מההחלפה של ידיעה וחקירה בתחושות, ואמונות."
מאת: אסף לב
״אני מאמין שהחלמתי מהקורונה״ צוטט דונלד טראמפ ימים אחדים לאחר שנדבק בקורונה.
האמונה של טראמפ לא נסמכה על כל ראיה רפואית, קלינית או עובדתית כלשהי.
הסיפור הזה יכול היה להיות אנקדוטה חסרת חשיבות אם הוא לא היה מאפיין עידן חדש שבו הגבולות בין אמונה ובין ידיעה הולכים ומיטשטשים.
אמונה היא הבסיס החשוב ביותר בחיינו כבני אדם.
בלי אמונה בעצמנו, בקרובים לנו, בחברה שאנו חיים בה ובטעם של חיינו הרי שהקרקע היתה נשמטת מתחת לרגלינו.
האמונה היא הדרייב שמניע אותנו לעשות ולפעול על פי החזון הפנימי שלנו גם כשהמציאות שבחוץ שונה לחלוטין ופועלת נגד כיוון התנועה שלנו.
יחד עם זאת, הטשטוש בין מה שאנו מאמינים בו, התוכן של עולמנו הפנימי, ובין מה שאנחנו יודעים, היינו תמונה עובדתית של המציאות, הינו טשטוש מזיק ולעיתים מסוכן ממש.
תהליך התבגרות אמיתי הוא תהליך שבו היכולת שלנו להבחין בין האמונה שלנו ומשאלות הלב שלנו ובין הידיעה שלנו לגבי המציאות הולכת ומשתכללת.
לעיתים כאשר הערך העצמי שלנו בסכנה, כמו במקרה של טראמפ, הרי שאנחנו עשויים לפצות על המציאות המאיימת והלא מחמיאה (נשיא ארצות הברית חולה וחלש) על ידי ״מציאות אלטרנטיבית״ שבה האמונה מחליפה את הידיעה.
ההשלכות במקרה זה הן למשל הסכנה להדביק אחרים בקורונה בהתבסס על אמונה זו.
אמונה כאמור היא כח עצום וחשוב לנוע מתוכו אך היא לא מחליפה את תמונת המציאות שרק עליה ניתן להתבסס.
אם נקח לרגע דימוי מעולם הרכב הרי שהאמונה היא המנוע של הרכב שאנחנו, הכח הדוחף אותנו בעליות, בסיבובים ובמורדות של החיים.
המציאות לעומת זאת משתקפת במערכת הניווט של הרכב.
אם לרגע אחד נחליף את תמונת מערכת הניווט שלנו בתחושת הבטן שלנו ״לתת גז״ הרי שסביר שנוכל למצוא את עצמנו חותכים גדר הפרדה היישר אל הרכב שנע מולנו או אל תהום חשופה מעבר לכביש.
הכבוד לעובדות, לראיות, למחקרים ולמציאות, קשה לעיתים ככל שתהיה, לא יכול להדחק הצידה בשל הצורך שלנו לשמור על תחושת ערך עצמי גבוה ולא להסכים לחוות רגשות שאינם נעימים לנו.
המחיר כאמור של עיוות תמונת המציאות העובדתית על מנת שלא להרגיש רגשות קשים למולה הוא מחיר יקר.
החלפת הידיעה באמונה לא מאפשרת תנועה אותנטית ואפקטיבית בעולם.
כך אדם שפותח עסק מתוך אמונה ש״זה יצליח״ מבלי מחקר שוק ותוכנית עסקית מהמר באופן שיוכל להצליח ובאותה מידה להתרסק.
כשם שלא נעלה על דעתנו מנתח לב שיבצע פעולות כירורגיות בהתבסס על תחושות בטן ואמונה ולא על פי מסך ההדמיה הממוחשב שמול עיניו, כך עלינו להזהר מההחלפה של ידיעה וחקירה בתחושות, ואמונות.
כדי באמת לכבד את המציאות כפי שהיא ולא להעמיס על האמונה שלנו יותר ממה שהיא יכולה לשאת, עלינו להסכים גם להפתח לתחושות לא נעימות ומאתגרות.
רק בדרך זו גם נוכל להתחזק ולגדול נפשית בהכלה של הרגשות הבוערים שבנו וגם נוכל להתייצב באומץ אל מול המציאות, קשה ככל שתהיה, ולמצוא את הגשרים לצלוח בשלום ובהשלמה את השברים והמשברים שהמציאות הזו נושאת בתוכה.